Conceput inițial în Statele Unite, patria motoarelor puternice și a mașinilor impunătoare, Monster Truck-ul reprezintă vehiculul suprem de teren, pentru care nu există obstacole, cât și un excelent prilej de marketing.
Dacă la începuturile aceste ramuri a motorsportului, în anii ’80, un monster truck era un simplu vehicul de serie cu șasiu, suspensii și motor modificate, evoluția tehnologiei și potențialul de publicitate au revoluționat domeniul. Astfel, în prezent vorbim de camioane construite de la 0, cu tehnologii scumpe și sponsori generoși, adrenalina provocată de cursele peste mormane de pământ și strivirea unor mașini în fața mulțimii fiind de maxim interes pentru public.
Despre Monster Truck-ul care a pus bazele ACMT
Din cele 3 Monster Truck-uri de pe teritoriul României, vehiculul ACMT este, de departe, cel mai mare. Construcția lui are la bază un șasiu de proveniență militară, conceput pentru tracțiune integrală, 4×4. Cabina acestuia este realizată dintr-o caroserie de Ford F150, model consacrat în rândul iubitorilor și practicanților acestei ramuri a motorsportului. Aceasta este echipată, pentru siguranță, cu rollcage omologat, ramforsări suplimentare și o suspensie special concepută pentru acest colos. Pentru manevrabilitate, Monster Truck-ul ACMT este echipat cu un sistem hidraulic unic de virare a roților din spate.
De ce este cel mai mare din România: Monster Truck-ul ACMT are o înălțime totală de peste 3 metri!
Cu o greutate a trenului de rulare de aproape o tonă și una totală de 4 tone, Monster Truck-ul ACMT este, fără exagerare, monstruos. Grație roților cu diametrul de 1.80 de metri, pilotul Monster Truck-ului ACMT se urcă cu dificultate în cabina situată la 3 metri înălțime. Odată ajuns acolo însă, poate depăși bariere inimaginabile.
Motorul
Monster Truck-ul ACMT este pus în mișcare, cu nervozitatea specifică unui astfel de colos, de către un motor, copie fidelă a motoarelor americane V8 Hemi, de 4.600 de centimetri cubi, peste 600 de cai putere și un cuplu pe măsură, de sute de Nm.
Puterea motorului este dată, în primul rând, de construcția diferită: pistoane convexe și cameră de ardere concavă (spre deosebire de cele clasice, care au o formă dreaptă), și de compresorul mecanic cu care acesta este echipat.